Modificiramo tradicionalna jela za zdraviji život

Hrana je jedan od temeljnih faktora koji utječe na naše zdravlje. Pravilan izbor hrane može nam pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine, smanjenju rizika od raznih bolesti i poboljšanju općeg stanja organizma. Dok se često naglašava važnost odabira zdravih namirnica, što je s onim tradicionalnim jelima koje volimo jesti, ali možda nisu najbolji izbor prema nutricionističkim standardima? Srećom, postoji način kako možemo prilagoditi ta jelai učiniti ih prilično zdravim izborom. U ovom članku ćemo istražiti kako možemo obogatiti tradicionalnu hrvatsku kuhinju dodavanjem hranjivih i zdravih sastojaka te kombiniranjem namirnica na način koji smanjuje razinu glukoze i inzulina u organizmu, što može smanjiti stupanj upale u tijelu i pomoći održanju zdravlja.

Kako odabrati zdrave namirnice?

Prije nego što se fokusiramo na modificiranje tradicionalnih hrvatskih jela, važno je razumjeti kako odabrati zdrave namirnice. Idealno, naša prehrana treba biti raznovrsna i uključivati sve važne: makro i mikro nutrijente koji su potrebni za optimalno funkcioniranje organizma. To uključuje proteine, masti, vlakna, ugljikohidrate, vitamine i minerale. Ključno je odabrati cjelovite namirnice kao što su povrće, voće, cjelovite žitarice i pseudožitarice, meso i ribu, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.

Još jedan važan aspekt prehrane za zdravlje je kombiniranje hrane na način koji smanjuje razinu glukoze i inzulina u organizmu. Visoke razine glukoze i inzulina u krvi mogu pojačati upalne procese u organizmu te mogu biti povezane s raznim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti. Međutim, odabirom pravih namirnica i njihovim kombiniranjem možemo smanjiti ovaj rizik. Znači, ne moramo potpuno izbjegavati one namirnice i jela koja volimo jesti, a možda nisu najbolji izbor prema nutricionističkim standardima. Umjesto toga, možemo iskoristiti priliku da obogatimo ta jela dodavanjem hranjivih sastojaka te kombiniranjem namirnica.

Na primjer, ako volimo jesti tjesteninu ili rižu, možemo kombinirati te ugljikohidratne namirnice s proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama kako bismo smanjili njihov utjecaj na razinu glukoze i inzulina. Umjesto klasične tjestenine s umakom od rajčice, možemo dodati komadiće piletine ili ribe te povrće poput šparoga, brokule ili špinata kako bismo smanjili glikemijski indeks obroka i smanjili brzi skok razine šećera u krvi. Kada biramo voće i povrće trebali bismo se fokusirati na raznolikost boja i vrsta, jer svaka nudi različite hranjive tvari. Zato je dobar popularan savjet “jedite dugu”!

Obogaćivanje jela hranjivim sastojcima

Jedan od načina kako možemo modificirati tradicionalna jela je dodavanje hranjivih sastojaka koji mogu poboljšati njihovu nutritivnu vrijednost. Mnoga tradicionalna hrvatska jela temelje se na mesu, tjestenini ili krumpiru, što može biti visoko kalorično i siromašno hranjivim tvarima. Međutim, možemo dodati neke hranjive sastojke kako bismo poboljšali nutritivni profil tih jela – sjemenke, povrće, pseudožitarice kao amaranth i kvinoja. Također, svinjetinu možemo zamijeniti kvalitetnijim mesom poput puretine i junetine.

Pratite naš YouTube kanal, jer vam donosimo ukusne recepte.

05/02/2023 | Uncategorized | 0 Comments

Leave a comment