Manipulacija kralježnice

Manipulacija kralježnice je vrsta izravne tehnike koja koristi silu niske amplitude i velike brzine. Definicija dr. Kirklady-Wills glasi: “Manipulacija je vješt, pasivan ručni terapeutski manevar tijekom kojeg se sinovijalni zglob gura dalje od normalnog fiziološkog raspona kretanja (u smjeru ograničenja) bez prekoračenja granice anatomske cjelovitosti.”

Manipulacija se izvodi brzim, kratkim, pažljivo izvedenim trzajem (impulsom) usmjerenim prema određenom segmentu kralježnice ili zglobu u smjeru restriktivne barijere. Impuls je obično, ali ne uvijek, popraćen specifičnim zvukom (pucketanje). Sandoz (1976.) je utvrdio da je to povezano s povećanjem raspona pokreta za 5 - 10 stupnjeva u zglobu.

Manipulacija kralježnice — Unazad nekoliko godina, predmet mog rada i istraživanja je PNEI (psihoneuro(endokrino)imunološki sustav). To je sustav koji, ukratko rečeno, spaja um i tijelo. Postoje tehnike koje se smatraju fizioterapeutskim, a zapravo su odličan alat za intervenciju u PNEI sustav, a uključuju fasciju, živčani sustav i kralježnicu.

Zašto manipulacija kralježnice? Pa kratko i jednostavno rečeno, neke disfunkcije u kralježnici ometaju funkciju vašeg živčanog sustava. Više od stotinu godina kiropraktičkih i osteopatskih promatranja pokazalo je da „njega" kralježnice poboljšava imunološku funkciju. Točan mehanizam utjecaja kralježnice i živčanog sustava na imunološki sustav jedno je od najvećih područja znanstvenog istraživanja u toj domeni. Ovdje se vraćamo na PNEI sustav. Održavanje zdrave kralježnice uz pomoć manipulacija jedan je od najboljih načina za održavanje optimalnog funkcioniranja vašeg imunološkog sustava.